Boot onderhoud

bootonderhoud

Begin februari, waar er weer voorzichtig een zonnestraaltje verschijnt. De ergste kou gaat langzaam voorbij en er kan weer aan de boot gedacht worden. Het prepareren en onderhouden van de boot is belangrijk, ook als deze het water nog niet in gaat. In deze blog bespreken wij hoe u het beste te werk kan gaan, maar vooral waar u moet beginnen tijdens het boot onderhoud in combinatie met tips en adviezen.


Boot onderhoud bij de waterlijn

In de zomer ligt het water tot aan de waterlijn. Hieronder ontstaat natuurlijk aangroei en viezigheid. Normaliter heeft u dit grotendeels al verwijderd voordat u de boot stalt voor de winter, echter moet de boot ook weer behandeld worden om aangroei tegen te gaan. Om aangroei tegen te gaan zijn er speciale middelen. Het meest voorkomende middel voor boot onderhoud is antifouling. Dit is een extra verf laag die zorgt dat aangroei zich niet kan aanhechten. Antifouling dient ongeveer om de 5 jaar aangebracht te worden.

Voor het verwijderen van ander vuil kan de hogedrukspuit gebruikt worden in combinatie met een waterlijn reiniger.

Lensplug

Mocht u tijdens de winter de lensplug(gen) hebben laten zitten en was er geen zeil aanwezig, dan kan er een flinke hoeveelheid water in uw boot aanwezig zijn. Draai de lensplug simpelweg los en het water loopt weg. Zit er viezigheid in, dan kunt u een buis of een stokje pakken in het gaatje porren, hierdoor zal het snel weer doorlopen. Haal natuurlijk de lensplug er niet uit wanneer de boot in het water ligt.

Aanslag in de boot

In de winter is het vaak vochtig buiten. Ook onder een dekzeil kan het nog steeds vochtig worden. Om te voorkomen dat er schimmelvorming ontstaat onder uw zeil, dient er voldoende luchting te zijn. Een combinatie van zon en vochtigheid creëert namelijk schimmel. U kunt ook een ontvochtiger in uw boot plaatsen.

Mocht u toch aanslag of schimmel in uw boot hebben, dan kan dit vaak gemakkelijk schoon worden gemaakt met allesreiniger.

Accu en andere elektra

Tijdens de winter heeft u (als het goed is) de accu uitgezet, losgekoppeld en eventueel naar binnen gehaald. De accu moet natuurlijk wel weer geïnstalleerd worden tijdens het boot onderhoud. Na het installeren dienen alle elektra even nagekeken te worden. Werkt de verlichting nog? Doet de bilge pomp het nog? Allemaal belangrijke aspecten tijdens het varen.

Motor

Bijna elke boot heeft wel een motor, ingebouwd of extern. De vuist regel is dat deze motoren om de 3 seizoenen een beurt nodig hebben. Dit is met normaal gebruik van de motor tijdens het vaarseizoen. Als er meer mee gevaren wordt, dan raden wij aan om sneller een beurt uit te laten voeren. Zorg dat een buitenboordmotor op de goede kant opgeslagen wordt, het is slecht voor de motor om op de verkeerde kant te liggen in verband met de oliën. Mocht er nog oude benzine of diesel aanwezig zijn (ouder dan een jaar) zorg dan dat deze uit de tank gehaald worden. Mocht er nog een klein beetje inzitten, dan kunt u gewoon de nieuwe brandstof toevoegen.


Vragen

Voor vragen over uw boot kunt u altijd bij ons terecht. Wij zijn te bereiken via WhatsApp, per telefoon of via de mail! Wilt u meer tips over de schoonmaak zelf, dan kunt u via deze link meer informatie vinden.