Welke brandblusser heb ik nodig?

Brandblusser

Het is verplicht om een functionerende brandbestrijder aan boord van uw boot te hebben. Er zijn echter veel verschillende soorten brandbestrijders. In deze blog gaan we de soorten brandklassen en brandblussers bespreken.


Poeder

Het poeder brandblusapparaat is effectief tegen brandklassen A, B & C. Brandklasse A staat voor vaste stoffen zoals papier en hout. Brandklasse B is voor vloeistoffen zoals olie en benzine. C staat voor gassen, denk aan aardgas en LPG. Een poederblusser zal veel neven schade opbrengen na het blussen, echter is het wel de enige in zijn soort die brandklasse C kan bestrijden. Denk bij nevenschade aan elektronische schade of aantasting van metalen. Veilige Vaart verkoopt een 2 kg & 6 kg variant van deze blussers. De 2 kg is geschikt voor kleinere schepen tot en met max. 10 meter en zonder grote kajuit. De 6 kg is aan te bevelen voor grotere schepen of schepen waar overnacht word.

Schuim

De schuim-variant is effectief tegen brandklassen A & B. De schuimblusser geeft weinig nevenschade en is het makkelijkst in gebruik. Echter is het aan boord handiger om de poeder-variant te hebben. Naast dat de schade wel hoger uit zal vallen, is er op veel boten wel een vorm van gas aanwezig. Om deze reden adviseren wij de poeder-variant.

Lithium

Tegenwoordig zijn er veel elektronische componenten aan boord. Deze componenten worden aangedreven door één of meerdere accu’s aan boord. Wanneer een accu vlam vat, zal deze met een normale blusser onmogelijk te blussen zijn. U zult de accu dan ook uit moeten laten branden. Nu is dit aan boord van een schip geen optie. Om deze reden heeft Veilige Vaart de lithium brandblusser van 6 kg. Deze is speciaal ontworpen voor het blussen van lithium accu’s.

Blusdeken

Naast de bovengenoemde brandblusmiddelen zijn er ook nog andere brandbestrijdingsmiddelen voor brandveiligheid. Neem bijvoorbeeld een brand deken, deze is uiterst geschikt voor kleinere branden bij bijvoorbeeld een gasfornuis. Zorg ook dat het altijd duidelijk is waar een brandbestrijdingsmiddel aanwezig is aan boord. Dit kunt u aangeven met een pictogram.

Verzoeken

Veilige Vaart verkoopt voornamelijk het poeder brandblusapparaat. Dit doen wij omdat deze de meeste brandklassen bestrijden. Wilt u een andere blusser bestellen die niet op de website staat? U kunt dan gemakkelijk contact met ons opnemen via de e-mail. Veilige Vaart kan bijna elke soort bestellen. Wilt u informatie over brandblussers? Dan kunt u tevens gerust contact met ons opnemen voor advies of bekijk de website van BHV Nederland.


Populair assortiment

Actie
34.7537.75 Incl. BTW
Actie
38.9940.99 Incl. BTW
Actie
Actie
27.9538.95 Incl. BTW
20.9524.95 Incl. BTW
34.95 Incl. BTW

Reddingsboeien & Accessoires

Lalizas reddingsboei | 2.5 & 4 kg

41.9547.99 Incl. BTW