EHBO

EHBO

EHBO-middelen zijn uiterst belangrijk om te hebben tijdens het varen. Mocht er een ongeluk gebeuren tijdens het varen, dan dient u zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Er zijn allerlei soorten EHBO-middelen, deze zijn terug te vinden in de EHBO-doos. Een EHBO-doos dient te voldoen aan bepaalde reglementen. In Nederland is een goed gekeurde BHV EHBO-doos bijvoorbeeld te herkennen aan een Oranje kruis sticker.


De EHBO basisregels

Tijdens het uitvoeren van eerste hulp zijn er een aantal basis regels. U hoeft hiervoor geen medische kennis te hebben.

 • De eerste regel is letten op gevaar. Wanneer een ongeluk gebeurd, is er altijd een mogelijkheid dat er nog een vorm van gevaar in de buurt is. Stel dat iemand over boord slaat tijdens het varen, een aantal gevaarlijke factoren kunnen dan mee spelen. De stroming kan dermate sterk zijn of het is druk met industriële vaart, in beiden gevallen zijn dit gevaarlijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden.
 • Wanneer een persoon eerste hulp nodig heeft, dan dient er eerst geconstateerd te worden wat er met deze persoon is gebeurd voor de meest effectieve behandeling. Dit is dan ook de tweede regel, nagaan wat er gebeurd is en wat de persoon in kwestie mankeert. Op basis van deze uitslag kunt u de inschatting maken of het nodig is om 112 te bellen.
 • Zorg dat iemand op een veilige en beschutte plek behandeld kan worden. Dit gaat vaak in combinatie met het slachtoffer gerust stellen. Mocht degene niet meer bij bewustzijn zijn, dan moet degene plaatselijk behandeld worden.
 • Als de eerste drie regels zijn voldaan, dan dient er professionele hulp gezocht te worden wanneer nodig. Met professionele hulp verhoogd u de kans op een succesvolle behandeling.
 • De laatste regel is het slachtoffer zo goed mogelijk helpen. Dit ligt echter wel aan de situatie waar het slachtoffer zich in verkeerd. Bij sommige situaties dient er passend gehandeld te worden. Als voorbeeld nemen we reanimatie.
  • Bel 112
  • Zoek de AED voor reanimatie
  • Voer 30 borstcompressies uit en vervolg dat met 2 beademingen

Dit zijn de 5 basis regels die toegepast dienen te worden tijdens het uitoefenen van eerste hulp op een slachtoffer.


Instructies

Eerste hulp instructies

EHBO-instructies en handelingen verschillen per situatie. In de scheepvaart word er vaak eerste hulp toegepast wanneer er een persoon overboord is geslagen. Mocht een persoon eerste hulp nodig hebben in deze situatie, dan is het EHBO-drenkelingen instructie bord van Veilige Vaart een goede leidraad. Deze instructies staan op een bord van A3-formaat. Hier staat stap voor stap uitgelegd wat er moet gebeuren wanneer iemand over boord slaat. Een man over boord (MOB) is natuurlijk een vrij specifieke situatie. Om deze reden heeft Veilige Vaart ook algemene eerste hulp instructies, speciaal voor de scheepvaart. Hiermee kunt u stapsgewijs alle instructies afgaan wanneer er eerste hulp toegepast dient te worden.


Vragen of opmerkingen

In een blog kunnen wij helaas niet alle informatie over EHBO geven, omdat de lijst van potentiële benodigdheden of verwondingen erg lang is. Voor meer informatie kunt u websites raadplegen zoals 112bhv.nl en het Rode Kruis. Mocht u verdere vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u deze telefonisch stellen via +31 (0)10 234 12 12 of op via de mail op info@veiligevaart.nl.

Populair assortiment