Elektrische buitenboordmotoren

elektrische buitenboordmotor

De techniek is alsmaar beter aan het worden. Ook in de wereld van de scheepvaart merken wij dit. Sinds een aantal jaren zit er een spoedige ontwikkeling in het ontwikkelen van elektrische buitenboordmotoren. De accu’s gaan langer mee en er kan een redelijk vermogen gehaald worden. In combinatie met hoge benzineprijzen lijkt een elektrische buitenboordmotor daarom steeds aantrekkelijker te worden.


Hoelang kan ik varen met een elektrische motor?

Ten eerste is het belangrijk dat je niet meer dan 80% van een accu opvaart. Als er hoge nood is mag de accu natuurlijk wel (af en toe) volledig leeg gevaren worden, echter voor een lange levensduur raden wij dit af. Hoelang u kunt varen? Dat ligt volledig aan de accu en de motor die u heeft. De accu capaciteit is uitgedrukt in ampère (Ah). De motor die u heeft, gebruikt een ‘X’ aantal ampère per uur. Als u 80% van de accu capaciteit neemt en dat deelt door het verbruik per uur van de motor, dan kunt u de maximale vaartijd van de elektrische buitenboordmotor berekenen. Wilt u hier meer informatie over? Dan kunt u dit hier vinden in de blog van Bootman.

Wat wegen de accu’s?

Er zijn drie verschillende soort accu’s die gebruikt kunnen worden voor bij het varen met elektrische buitenboordmotoren. Zorg er wel voor dat de accu die u koopt, ongeacht de soort, geschikt is voor varen. Het onderscheid zit hem in de inhoud, er zijn namelijk lood, AGM en lithium accu’s te verkrijgen. Lood accu’s, die tevens het goedkoopst zijn, kunnen zo’n 20 tot 30 kg wegen. AGM-accu’s, deze vallen in midden klassement qua prijs, kunnen tussen de 15 en 25 kg wegen. Zo wel de lood als de AGM accu’s zijn dus relatief zwaar om mee te sjouwen. Echter zijn er ook nog lithium accu’s, deze zitten vaak in het hoogste segment qua prijs. Een lithium accu weegt ongeveer 5 kg, een stuk lichter dus!

Welke accu voor elektrische buitenboordmotor?

Voor een elektrische buitenboordmotor zijn er dus 3 verschillende accu’s. De kosten tussen deze accu’s lopen heel erg uit. Echter raden wij wel een lithium accu aan. Deze zijn duurder, maar hebben vele voordelen. Hieronder kunt u bijvoorbeeld het verschil in levensduur zien.

  • Lood accu – 1 tot 2 jaar
  • AGM-accu – 2 tot 4 jaar
  • Lithium accu – 4 tot 8 jaar

De levensduur, in combinatie met factoren zoals gewicht, hebben invloed op de prijs van de accu. Waar de lood accu’s dus het goedkoopst zijn, gaan deze ook het minst lang mee. Dit is het tegenovergestelde van de lithium accu’s. In dit geval is de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ goed van toepassing.

Alle voordelen van elektrische buitenboordmotoren

In deze blog zijn er al een aantal voordelen besproken van het hebben van elektrische buitenboordmotoren.

  • Het besparen van benzine kan een verlichting van de kosten zijn. Benzine is normaliter een grote kostenpost wanneer u gaat varen. Het opladen van een accu kost u vrijwel niets in vergelijking hier mee.
  • Qua gewicht wegen de buitenboordmotoren in het hogere elektrische segment hetzelfde. Zo weegt een Torqeedo van 25 PK hetzelfde als een Yamaha van 25 PK. In het lagere segment, tussen de 2 en 6 PK, zijn de elektrische buitenboordmotoren echter wel een stuk lichter. De elektrische basis van de motor zorgt ervoor dat er niet veel ruimte nodig voor onderdelen, wat de motor dus een stuk compacter maakt.
  • U heeft totaal geen uitstoot of last van vieze luchtjes. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer uw zwemtrap naast de motor zit. Als de benzine buitenboordmotor draait als er mensen op (of bij) de zwemtrap zitten, dan is er een kans op koolstofmonoxide vergiftiging. Bij een elektrische motor hoeft u zich hier totaal geen zorgen over te maken, dit is extra fijn voor wanneer u kinderen heeft.
  • Tegenwoordig kunt u gemakkelijk 3 uur varen met een elektrische motor of een fluistermotor set. Dit ligt dan wel aan de accu die u heeft. Wilt u langer varen, dan heeft een accu nodig met meer Ah (Ampère).

Veiligheid tips

Bij ons staat nog steeds de veiligheid boven aan. Als u met een accu gaat varen, zorg dan dat u altijd een correcte brandblusser aan boord heeft. Zo verkoopt Veilige Vaart een brandblusser speciaal voor lithium accu’s, deze kunt u hier vinden. Daarnaast heeft u nog steeds de standaard veiligheidsmiddelen aan boord nodig. Wat u in de basis nodig heeft, kunt u terug vinden in onze vorige blog.

Vragen of opmerkingen

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over elektrische buitenboordmotoren, dan kunt u gerust contact met ons opnemen via de mail of via de telefoon. Wij zijn beschikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:00.

Populair assortiment

Actie
109.49 Incl. BTW
Actie
129.49 Incl. BTW
Actie
86.95
98.95 Incl. BTW
169.99178.45 Incl. BTW
46.99 Incl. BTW