Hoe werkt een AED?

AED

Een AED is een zeer belangrijk veiligheidsmiddel. ‘AED’ staat voor automatische externe defibrillator. Een defibrillator word gebruikt wanneer iemand een hartstilstand of hartaanval heeft. De defibrillator kan dan gebruikt worden om het hart een kleine ‘kick-start’ te geven. Hier worden vele levens mee gered!


Wat zit er in een AED?

aed inhoud

Een automatische externe defibrillator bestaat uit verschillende elementen. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze elementen doen. In het plaatje hiernaast ziet u de Samaritan defibrillator, één van de meeste populaire merken.

  • Een automatische externe defibrillator bestaat uit verschillende elementen. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze elementen doen. In het plaatje hiernaast kunt u de inhoud zien van een defibrillator.
  1. Aller eerst is er de batterij. De batterij in dit apparaat is, voor duidelijke redenen, erg belangrijk. Deze batterij gaat vaak tot 5 jaar mee. Hierna dient de batterij vervangen te worden.
  2. Het tweede element zijn de pads. De pads worden op het lichaam van de patiënt geplaatst, via deze pads word de schok toegediend. De pads hebben een verloop datum, deze verschilt per merk. Er kan van een levensduur van 2 tot 5 jaar uitgegaan worden.
  3. Het laatste element is de huls van de defibrillator zelf. Bij het activeren van het apparaat geeft deze in de gekozen taal instructies over het reanimeren. U kunt zien dat de defibrillator gebruiksklaar is wanneer het correcte lampje brand, dit lampje verschilt echter per merk.

Als uitzondering kunnen de batterijen en de pads gecombineerd zijn, dit is bij de Samaritan het geval. Dit zorgt er voor dat u gemakkelijk het onderhoud kunt uitvoeren.


AED-instructies

Wat doet een AED? Een automatische externe defibrillator geeft automatisch instructies bij het activeren. Echter is het handig om deze instructies van tevoren al een keer doorgenomen te hebben. Wij nemen de instructies van Procardio over, deze kunt u hier terug vinden met beeld materiaal.

  • Wanneer een reanimatie nodig is, dan dient het bovenlichaam ontbloot te worden. Verwijder alle kledingstukken en sieraden van het lichaam. Als er borsthaar aanwezig is, dient dit afgeschoren te worden. De borst dient daarna drooggemaakt te worden.
  • Pak de AED er bij en haal deze uit de verpakking. De elektroden kunt u vaak in het apparaat vinden, achter een klepje. De elektroden zijn ingepakt in een plastic verpakking, haal deze er uit. Op de elektroden zit een schutblad, haal de elektroden hier van af, de plak laag zit hier onder. Op de AED of verpakking van de elektroden staat de locatie waar de elektroden aangebracht dienen te worden. Ze mogen maar één keer geplakt worden. Mocht je sneller werken dan de instructies die de AED geeft, dan moet u doorgaan. De defibrillator past zich aan op uw werk ritme. Let op: Kinderen gebruiken andere elektrodes. Het apparaat kan gewoon gebruikt worden op zwangere vrouwen en/of wanneer er een pacemaker gedragen word.
  • Na het plaatsen van de elektroden gaat de AED een analyse uitvoeren. Deze duurt niet lang. De patiënt dient niet aangeraakt te worden.
  • De AED begint nu een stroomstoot toe te dienen. Het apparaat monitort de hartfunctie van het slachtoffer. Het apparaat zal zo’n 2 tot 4 schokken geven in een korte periode. Verwijder de elektroden niet!
  • U kunt na de stroomstoot beginnen met reanimeren, dit doet u nadat de AED u verteld dat het veilig is om het slachtoffer aan te raken. Als u niet weet hoe u moet reanimeren, dan kunt u op de informatie knop drukken voor instructies. Er moeten 30 compressies uitgevoerd worden in combinatie met mond-op-mond beademing.
AED instructies 1

Informatie

In deze blog hebben wij de onderdelen van een AED besproken in combinatie met het gebruik van dit apparaat. In principe legt de AED u duidelijk alles uit in een benarde situatie. Zorg daarnaast dat uw AED goed onderhouden is en dat er geen onderdelen over de houdbaarheidsdatum zijn. Mocht u meer informatie willen over het gebruik van een AED, dan kunt u deze terug vinden op ikehbo.nl. Als u een opmerking heeft of wilt meer informatie, dan kunt u ook bij ons terecht. Wij zijn doordeweeks telefonisch en per email bereikbaar van 9:00 tot 17:00.

Populair assortiment