Maak uw boot winterklaar voor een veilige vaart!

De winter staat weer voor de deur en het eind van het vaarseizoen is aangebroken. De boot wordt opgeborgen en klaargemaakt voor een nieuw jaar op het water. Maar hoe maakt u een boot winterklaar? Veilige Vaart heeft alle benodigdheden om uw boot in orde te maken voor het winterseizoen.

Motor controleren

Belangrijk is de controle van de motor. Zoals normaal krijgt deze standaard onderhoud. Dat betekent olie verversen, filters checken en een grondige controle. Maar omdat het in de winter kan vriezen, moet de motor vorstbestendig zijn. Anders kan de motor ernstig beschadigen.

  • Wanneer de motor een open koelsysteem heeft, wordt deze gekoeld met water tijdens het varen. Dit water mag er in de winter niet in blijven zitten, anders kan de binnenkant bevriezen.
  • Door antivries in de wierfilter te doen, voorkomt u dat de motor kapotvriest. Zorg er wel voor dat de motor draait terwijl u dit doet.
bodem reiniger

Boot schoonmaken

Om te voorkomen dat zoutaanslag en schimmel- en roestplekken moeilijk schoon te maken zijn in het voorjaar, is het belangrijk voor de winter met de schoonmaak te beginnen. Probeer alle vervelende roestplekken nu al te verwijderen met een staalborstel en daarna te lakken. Beschadigingen op uw polyester boot kunt u makkelijk wegwerken met de Reparatieset Polyester. De romp en het dek moeten ook goed schoon zijn voor u aan de voorjaarsschoonmaak begint. In de winter kan vuil zich vastzetten aan de boot. Met onze Premium Bootshampoo en bodemreiniger haalt u alle vieze plekken makkelijk weg.

Accu’s laden

Het is ook belangrijk om de techniek te controleren. Besteed vooral aandacht aan de elektronica aan boord en de accu’s. Als een accu op de boot ontlaadt, verandert de elektrolyt die erin zit in water. Daarom is het slim deze zo nu en dan op te laden en op een vorstvrije plek te bewaren. Haal andere elektronische apparatuur, zoals reddingsboeilichten of grote zaklampen, van boord. De apparaten gaan langer mee wanneer ze op een droge en warme plek worden opgeslagen. Ook is het slim om te controleren of de batterijen moeten worden vervangen.

Poederblusser ecofex 6KG

Veiligheid op orde

Zijn alle reddingsmiddelen nog in orde? Na de winter wilt u niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Controleer goed de reddingsvesten. Als ze niet beschadigd zijn, kunt u ze het best van boord halen en droog bewaren. Zijn ze niet meer helemaal oké? Dan heeft Veilige Vaart verschillende reddingsvesten voor alle leeftijden die uw veiligheid garanderen. De brandblussers aan boord moeten ook goed gecheckt worden. Wees ook kritisch op de brandveiligheid op uw boot. Naast een brandblusser kan een brandslang bijvoorbeeld ook veel levens redden.

Winterklare boot met Veilige Vaart

Zoekt u nog schoonmaakartikelen, extra onderdelen of andere producten om uw boot winterklaar te maken? Kijk dan snel op de website van Veilige Vaart of neem contact met ons op. Wij hebben alle spullen die u nodig hebt om komend voorjaar weer veilig te varen.