Soorten reddingsboeien

reddingsboei in actie

Verschillende soorten reddingsboeien kunnen gebruikt worden wanneer er iemand over boord slaat. Door de boei naar de drenkeling te gooien, kan deze de ring vastpakken en gebruiken om te blijven drijven. Als er een werplijn aan de boei bevestigd is, kan de drenkeling ook makkelijk aan boord gehaald worden.

Soorten reddingsboeien: SOLAS versus ‘normaal’

Een SOLAS reddingsboei is geschikt voor op zee. SOLAS staat voor ‘Safety Of Life At Sea’. Dit is een internationaal verdrag. Deze reddingsboeien voldoen aan bepaalde kenmerken die in het SOLAS reglement zijn opgenomen. Zo is er bijvoorbeeld altijd speciale SOLAS reflecterende tape aanwezig.

Een ‘normale’ reddingsboei hoeft niet aan deze reglementen te voldoen. Er is bijvoorbeeld vaak geen reflecterende tape aanwezig of het touw rondom kan missen. Is deze dan direct minder veilig? Zeker niet, elke reddingsboei is nog steeds door de fabrikant getest op het drijfvermogen. Echter in een werkomgeving is het zeker aan te raden (en vaak verplicht) om een SOLAS reddingsboei te nemen in plaats van een niet gecertificeerde variant.

Hoe groot moet mijn reddingsboei zijn?

Er zijn twee soorten reddingsboeien: van 60 centimeter en 75 centimeter. Naast het overduidelijke formaat verschil, is de 60 cm boei ietwat makkelijker in gebruik. Door de kleine vorm kan de reddingsboei gemakkelijk 10 tot 15 meter ver gegooid worden. Dit is moeilijker met de 75 cm boei.

De keuze van het formaat van de reddingsboei ligt ook aan hoe groot uw boot is. Op kleinere boten raden wij een 60 cm boei aan, dit is vrijwel altijd veilig op zowel kleine als grote vaarwateren. Daarnaast neemt de boei minder ruimte in.

Aan het strand, in de haven of aan de pier raden wij aan om 75 cm reddingsboeien op te hangen. Hier passen meer drenkelingen in dan een 60 cm boei en deze blijft iets beter drijven.

Welk gewicht heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten reddingsboeien verkrijgbaar qua gewicht: 1.5 kg, 2.5 kg en 4 kg.

  • De 4 kg boei is geschikt voor stevige weersomstandigheden, dit komt vooral voor ver op zee of de oceaan.
  • Blijft u bij de kust of vaart u op binnen wateren, dan is een 2.5 kg reddingsboei voldoende.
  • Gebruikt u de reddingsboei alleen bij watersporten, op rustige wateren in normale weersomstandigheden, dan kunt u ook een 1.5 kg boei meenemen.

Vragen of meer informatie?

Mocht u verder nog vragen hebben of advies nodig hebben over welke soorten reddingsboeien u nodig heeft, dan kunt u ons via de telefoon of mail bereiken. Veilige Vaart is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:00. Voor meer informatie over de veiligheid aan boord kunt u via deze link meer lezen op varendoejesamen.nl, dit is een instantie die samen werkt met de overheid voor actuele informatie over veilig varen.