Varen in de winter

varen in de winter

Varen wanneer de temperatuur laag is? Dat kan natuurlijk gewoon, al is het waarschijnlijk wel minder aangenaam. U moet echter wel rekening houden met een aantal extra aspecten die komen kijken bij het varen in de winter. In deze blog bespreken wij een aantal punten die van belang zijn.


Temperatuur

Varen in de zomer is natuurlijk hartstikke leuk, mede omdat de temperatuur aangenaam is. Varen in de winter is een ander verhaal. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan waardoor een persoon bijvoorbeeld onderkoeld raakt. Met bijvoorbeeld een thermal protective aid kan dit worden verholpen. Ons punt is: als de temperatuur daalt rond het vriespunt, moet u goed voorbereid zijn. Dit bedoelen wij in de vorm van warme kleding en eventuele nood middelen voor ongelukken of bepaalde situaties.

Sluizen en bruggen

In de zomer kunt u vaak tot laat de sluis in, dit komt omdat het zomerschema gehanteerd wordt. Rond 1 november gaat het winterschema in, dit betekent dat veel sluizen en bruggen veel eerder dicht gaan. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met deze tijden zodat u niet vast komt te zitten tijdens het varen in de winter. U kunt deze tijden vinden in de wateralmanak of op vaarweginformatie.nl.

Zomerpeil en winterpeil

Zoals er op varen doe je samen vermeld staat, is er een zomerpeil en een winterpeil. Hier moet goed rekening mee gehouden worden aangezien het winterpeil een stuk lager kan liggen. Heeft u bijvoorbeeld een zeilboot met een vast zwaard? Let dan goed op dat u niet vast komt te zitten op plekken waar u normaal wél doorheen kunt.

Gladheid tijdens varen in de winter

Ook al heeft u anti slip op uw boot, het kan nog steeds glad zijn! Door het vochtige en koude klimaat in de winter zullen veel oppervlakken erg glad zijn op uw boot. Zorg daarom dat u ook schoenen met goed profiel aan doet en dat u zich altijd ergens aan vast houd. Gladheid kan voor vervelende ongevallen zorgen, let er dus op!

Verlichting

In de winter is het sneller donker, verlichting speelt hier dus een belangrijke rol. Zorg dat u de verplichte verlichting van uw boot minimaal gemonteerd heeft. In onze blog over verplichte bootverlichting kunt u hier ook informatie over terug vinden. Goede verlichting voorkomt veel ongelukken op het water.

betonning

Betonning

Betonning is speciaal voor recreatie- of kleine vaart neergelegd. Deze zal vaak verwijderd worden in de winter. Betonning zorgt ervoor dat er gemakkelijk door een vaargeul gevaren kan worden door de nodige indicatie te geven van waar het ondiep of gevaarlijk is. Kijk dus niet verbaast op als de betonning niet terug gevonden kan worden!

Veiligheidsmiddelen

Als u in de winter het water op gaat zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is dus belangrijk dat er voldoende reddingsmiddelen en veiligheidsvoorzieningen aan boord zijn. Zorg dat er voor elke opvarende een reddingsvest aanwezig is, het liefst een automatische variant zodat deze te alle tijden gedragen kan worden. Een reddingsboei, thermal protective aid en een gevulde EHBO koffer zijn ook zeker geen overbodige luxe.

Informatie

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan via Whatsapp, de telefoon of per mail. Veilige Vaart is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00.