Varen zonder vaarbewijs

Varen zonder vaarbewijs

Varen zonder vaarbewijs, het mag in Nederland. Er zijn echter wel strenge regels aan verbonden. Naast deze regels is het belangrijk om de vaarregels van het water enigszins te kennen. In deze blog bespreken wij wat u wel en niet mag besturen zonder vaarbewijs. Wij geven ook een toelichting van de basis regels bij het varen.


Hoeveel pk mag ik varen zonder vaarbewijs?

Zonder vaarbewijs mag je dus nog steeds een boot besturen, mits de bestuurder minimaal 12 jaar oud is. Hoeveel Pk (paardenkracht) er achter de boot hangt maakt niet uit. Er is wel een duidelijke regel: wanneer uw boot harder kan dan 20 km/h, dan dient u in het bezit te zijn van een vaarbewijs. De nadruk leggen wij hier op kan. Het is dus niet hoe hard uw boot op dat moment vaart, maar hoe hoog de topsnelheid ligt. Vaak is het natuurlijk wel zo dat hoe meer Pk’s er achter de boot hangen, des te harder de boot kan. Tot en met 16 jaar mag een persoon geen boot besturen die harder kan dan 13 km/h.

Naast dat de boot niet harder mag gaan dan 20 km/h, mag de boot ook niet langer zijn dan 15 meter. Voor boten boven de 15 meter die en/of harder kunnen varen dan 20 km/h geldt dus een vaarbewijsplicht. Dit is ook van toepassing op zeilboten.

Waar mag ik varen zonder vaarbewijs?

Varen zonder vaarbewijs mag nog op relatief veel plekken. Wanneer u bijvoorbeeld op kleine rivieren en plassen vaart, heeft u vaak geen vaarbewijs nodig. Vaak (dus niet altijd) mag u op plekken waar een vaarbewijs nodig is hard varen, als u verkeerd zit heeft u het dus snel door. U mag niet varen op de grote rivieren en meren zoals bijvoorbeeld de Maas en het Grevelingenmeer. Vaart u hier wel zonder vaarbewijs en de waterpolitie heeft dit door, dan riskeert u een boete van 550 tot 1000 euro.

Boot huren zonder vaarbewijs

Op kleine vaarwateren waar boten worden verhuurd, mag u vaak zonder vaarbewijs een boot huren. De verhuurder van de boot is ook verplicht om naar een vaarbewijs te vragen wanneer dit nodig is. De verhuurder legt altijd de basis vaarregels nog een keer uit en laat indien nodig een waterkaart zien. U mag een boot huren wanneer deze kleiner is dan 15 meter en/of niet harder kan dan 20 km/h.

Wilt u een boot zonder vaarbewijs huren in regio Rotterdam? Bekijk dan bootverhuur Hillegersberg!

Toch liever rondgevaren worden door een kapitein op de Rotte in Rotterdam? Bekijk dan Sanqro bootverhuur!

Basis vaarregels

Om u toch wat tips mee te geven met betrekking van de vaarregels, worden deze snel uitgelegd. U kunt een uitgebreidere versie van de vaarregels terugvinden in onze blog.

  • Vaar altijd aan stuurboordwal (rechts) van de oever
  • Geef industriële schepen altijd voorrang
  • Wacht netjes op uw beurt bij bruggen en sluizen
  • Als bestuurder mag u geen alcohol drinken, doet u dit wel dan riskeert u een boete van 350 euro
  • Let op de dode hoek van grote schepen. Kunt u de kapitein zien, dan kan hij u ook zien.
  • Zeilboten hebben altijd voorrang op motorboten

Onze tip

In deze blog hebben wij het vooral gehad over varen zonder vaarbewijs. Nu is ons advies: vaar te allen tijde toch met (minstens) vaarbewijs 1, dit vaarbewijs examen is relatief makkelijk te halen. Wanneer u de regels kent op het water is dit veiliger voor iedereen en zult u met meer vertrouwen achter het stuur staan. U kunt uw vaarbewijs halen bij het CBR, echter zijn er helaas lange wacht tijden voor het inplannen van een examen.

Informatie

Voor meer informatie kunt u ook nog Varen doe je samen! raadplegen. Deze organisatie werkt samen met overheidsinstanties om zo passende en correcte informatie te verschaffen aan beginnende en ervaren schippers. Als u snel een vraag wilt stellen, dan kunt u altijd contact opnemen via info@veiligevaart.nl. Wij zijn doordeweeks bereikbaar van 9:00 tot 17:00, zo wel telefonisch als per mail.


Populair assortiment

Actie
34.7537.75 Incl. BTW
Actie
38.9940.99 Incl. BTW
Actie
109.49 Incl. BTW
Actie
27.9538.95 Incl. BTW
20.9524.95 Incl. BTW
34.95 Incl. BTW

Reddingsboeien & Accessoires

Lalizas reddingsboei | 2.5 & 4 kg

41.9547.99 Incl. BTW