Waar vind ik de watersportgebieden in Nederland?

Er zijn in Nederland veel verschillende gebieden waar u kunt watersporten. Maar het is wel belangrijk om te weten waar u deze kunt vinden. Watersporten mag u namelijk niet zomaar overal op het water beoefenen. Daarom leiden we u rond door de verschillende watersportgebieden die Nederland rijk is.

Prachtige Friese watersportgebieden

Voor het geval u nog een vakantiebestemming in eigen land zoekt: Friesland is dé plek om te gaan watersporten in Nederland. Op de beroemde meren is het zeker in de stralende lente en zomer goed toeven. U kunt er zelfs een Elfstedentocht varen over de onbevroren grachten en kanaaltjes. Een perfect pleziertripje als u wat cultuur wil snuiven in de noordelijke provincie.  Op de meren kunt u perfect zeilen, windsurfen en kiten. Ook als u het varen nog moet leren is Friesland uw perfecte vakantiebestemming: het stikt er van de zeilscholen en bootverhuurders. Dit maakt de noordelijke provincie één van de meest geliefde watersportgebieden van Nederland.

Stedentripjes op het IJsselmeer

Even verderop vindt u het IJsselmeer. Het scheidt Friesland af van de Randstad en is een prachtige plek om er met de boot op uit te gaan of andere watersporten te beoefenen. Het IJsselmeer is ooit teruggewonnen van de zee. Door de Afsluitdijk is het water bij alle getijden kalm en dus altijd geschikt om in het vaarseizoen te verkennen. Hier mag u verschillende watersporten beoefenen, wat u de hele dag door zou kunnen doen door de uitgestrektheid van het meer. Ook kunt u vanaf het IJsselmeer verschillende stedentripjes doen. In een dagje op en neer van Stavoren in Friesland naar de hoofdstad Amsterdam? Het kan gewoon!

Van eiland naar eiland

Gelukkig zijn er niet alleen watersportgebieden te vinden in het noorden van Nederland, maar ook op veel andere plekken. Zo mag u bijvoorbeeld ook watersporten in het Deltagebied van Zeeland en West-Brabant. Hier kunt u van eiland naar eiland varen of afbuigen naar een riviertje. Wie ver genoeg door vaart komt uiteindelijk uit bij de Biesbosch. Dus voor tripjes op het water is de delta in Zeeland en West-Brabant heel geschikt. Door de vele verschillende vaarroutes is ook dit gebied erg populair onder watersporters. Voor deze routes door riviertjes zijn kleinere boten vaak het meest geschikt.

Regels watersportgebieden

Omdat u voor watersport vaak een wat snellere boot nodig heeft, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de maximale snelheden die gelden in de verschillende watersportgebieden in Nederland. Onder meer op de website van Rijkswaterstaat kunt u veel informatie vinden over de regels die zijn verbonden aan watersporten. Andere belangrijke info die u daar kan vinden gaat bijvoorbeeld over het vaarbewijs dat u op zak moet hebben. Op het IJsselmeer moet u bijvoorbeeld in het bezit zijn van het Klein Vaarbewijs 2 als u op een snelle motorboot, waterscooter of jetski wil varen. Hoe u uw vaarbewijs kunt halen, leest u in onze blog.

Voorbereid op watersport

Wilt u optimaal voorbereid zijn op het watersport seizoen? Dan bent u bij Veilige Vaart aan het juiste adres! Wij verkopen namelijk alle benodigdheden die u nodig heeft aan boord als u er met uw boot op uit wil gaan. Had u bijvoorbeeld al gedacht aan reddingsvesten en brandblussers? Kijk snel in onze webshop of neem contact met ons op!