Belangrijke tips voor de winter watersport

winter watersport

Winter watersport, kan dat nog? Natuurlijk! Ook al is het koud, u kunt nog steeds watersporten. Echter, moet er wel een goede voorbereiding getroffen worden. In deze blog bespreken we de benodigdheden voor wintersporten tijdens de wintermaanden.


Kleding tijdens natte winter watersport

Wellicht het allerbelangrijkste tijdens het watersporten in de winter is de kleding. Onder natte watersporten verstaan wij watersporten waar u gegarandeerd in het water beland. Denk aan surfen, suppen of wakeboarden.

  1. Een goed wetsuit is nodig om onderkoeling tegen te gaan. Een wetsuit werkt alleen als deze nat is. Door een laagje water tussen huid en het wetsuit te laten, ontstaat er als het ware een isolatie laag. Deze natte tussenlaag houdt u dus warm in ijskoud water. Zorg dat u in de winter een wetsuit dikte heeft van 4/3 mm en bij extreem koud water 5/4 mm.
  2. Het ligt aan de watersport of u speciale schoenen nodig heeft. Mocht dit het geval zijn, bijvoorbeeld bij suppen, dan kunt u ook speciale surfschoenen aantrekken. Deze gaan over uw wetsuit en zorgen ervoor dat uw voeten relatief warm blijven.
  3. Er is niets pijnlijker dan onderkoelde handen. Mocht het echt koud zijn, draag dan speciale handschoenen van neopreen voor het watersporten.
  4. Uw hoofd is belangrijk om goed warm te houden. Met een neoprene bivakmuts zal ook uw hoofd relatief warm blijven.
  5. Een zwemvest is uiteraard altijd aan te raden tijdens het beoefenen van natte watersporten. Mocht u krachtverlies hebben, dan blijft u met minimale inspanning in ieder geval drijven.

Met deze 5 kleding stukken bent u goed voorbereid en gaat u onderkoeling tegen. Het is wel handig om voor de veiligheid een deken tegen onderkoeling mee te nemen, mocht dit door onvoorziene redenen toch voor komen.


Kleding tijdens droge winter watersport

Droge watersporten zijn watersporten waar er een kans bestaan dat u in het water beland, maar dit dus niet gegarandeerd is. Hier vallen zeilen en roeien bijvoorbeeld onder. De kledij is hier iets anders dan bij de natte watersport.

  1. De eerste laag bestaan uit thermokleding. Deze kleding zal goed de warmte vasthouden en zit dicht op de huid.
  2. De tweede laag is een isolerende laag. Deze laag neemt geen vocht op en voorkomt warmteverlies van de thermokleding.
  3. De derde laag bestaat uit een water- en winddichte laag. Deze laag hoeft niet dik te zijn, aangezien hier vooral op warmteverlies gefocust wordt. Het is dan ook erg belangrijk dat de tweede laag niet nat wordt. Voor de derde laag kan een droogpak of een spraytop gebruikt worden. Met heftig weer raden wij een droogpak aan, aangezien deze bijna heel het lichaam bedekt.
  4. De vierde laag dient een zwem- of reddingsvest te zijn. Zorg dat u altijd het goede reddingsvest voor de juiste situatie hebt. Wij raden voor winter activiteiten een HAMMAR reddingsvest aan. Deze zal pas geactiveerd worden bij een bepaalde waterdruk, niet als het reddingsvest extreem nat is door een enorme regenbui.

Veiligheidstips voor winter watersport

Naast de kleding, is het handig om nog een aantal tips te volgen. Deze verhogen de veiligheid tijdens het watersporten in de winter.

  1. Zorg dat u nooit alleen het water op gaat. In de winter kunnen er sneller ongelukken gebeuren dan in de zomer. Het weer is minder voorspelbaar en er zijn veel meer gevaarlijke factoren. Liggende aan de activiteit raden wij aan om met minstens 3 personen op pad te gaan. Hierdoor kunnen er altijd 2 mensen helpen.
  2. Het is sneller donker in de winter, dit betekent dus ook dat u tijdens het watersporten op een eerder tijdstip minder goed zichtbaar bent. Mocht u in het donker gaan watersporten, wat wij overigens afraden om veiligheidsredenen, zorg dan dat u goed verlicht bent en zelf ook goed de omgeving kan zien.
  3. Zorg dat u voldoende eten en drinken meeneemt tijdens winter watersport. Als het koud is verbrand uw lichaam meer calorieën om u warm te houden. Een thermoskan en voldoende voedsel is dan ook erg belangrijk om snel weer op te warmen.
  4. Zoals eerder vermeld is het handig om spullen tegen onderkoeling mee te nemen. Denk aan een onderkoelingsdeken. Als de persoon nog bij bewustzijn is, help deze dan onder een niet te warme douche te zetten (met kleding aan!). Een warme, suikerhoudende drank is ook geen overbodige luxe.

Vragen of informatie

Mocht u meer informatie willen over de behandeling van onderkoeling of over de benodigdheden tijdens de winter watersport bekijken dan de blogs op de websites van Varendoejesamen en Watersportverbond. Mocht u vragen of andere informatie willen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Bekijk ook onze watersport artikelen!

Populaire watersport artikelen

29.99 Incl. BTW
1,363.00 Incl. BTW
Actie
119.99 Incl. BTW

Accessoires

Elektrische Pomp

24.99 Incl. BTW