Wanneer het aankomt op de veiligheid van kinderen op en rond het water, is het essentieel om het juiste soort vest te kiezen. Er zit een groot verschil in kinderreddingsvesten en kinderzwemvesten. Waar een reddingsvest bedoeld is voor noodsituaties, is een zwemvest een drijfhulpmiddel. Beide variant hebben verschillende doeleinden en zijn geschikt voor verschillende situaties. In deze blog bespreken we waarom we aanraden om kinderen aan boord van een boot altijd een reddingsvest te laten dragen, terwijl een puddle jumper of zwemvest meer geschikt is voor andere vormen van wateractiviteiten.
De werking en belang van een kinderreddingsvest
Een reddingsvest is voor noodsituaties. Kinderen hebben vaak schuim reddingsvesten aan, welke groter en onhandiger zijn dat de automatische varianten. Het afgebeelde foam reddingsvest heeft aan één kant minder schuim zitten dan aan de andere kant. Hierdoor draait uw kind vanzelf om naar de rug in het water. Let wel op, een reddingsvest is ontworpen en getest op een niet levend persoon. Er wordt er dan ook vanuit gegaan dat uw kind weinig tot niet zal spartelen. In de praktijk is dit natuurlijk anders. Wees hiervan op de hoogte en houdt uw kind goed in de gaten, ook als deze een reddingsvest draagt bij het water!
Het voordeel van een kinderzwemvest of puddle jumper
Zwemvesten & puddle jumpers worden gezien als drijfhulpmiddelen. Ze zijn minder volumineus en zorgen voor meer bewegingsvrijheid. Als u graag wilt dat uw kind veilig is bij het zwembad, raden wij aan om haar/hem te laten acclimatiseren aan het water met een zwemvest, puddle jumper of bandjes. Dit gaat erg gemakkelijk, aangezien met licht spartelen uw kind toch zal blijven drijven. Het zal tevens minder schuren en fijner zitten voor uw kind, wat bijvoorbeeld fijn is op vakantie in een warm land.
Aanvullende informatie reddingsvest versus zwemvest
Een reddingsvest in de kindercategorie moet minimaal 100N zijn. Nu heeft u wellicht al een kinderreddingsvest in huis en ziet u hier bijvoorbeeld 40N op staan. Geen zorgen! 100N is een volwassen categorie voor reddingsvesten, dus gecalculeerd op iemand van minimaal 70 kg. Een kind heeft dit drijfvermogen niet nodig, de 40N staat dus gelijk aan de 100N drijfvermogen voor een kind.
Een zwemvest heeft minimaal een drijfvermogen van 50N nodig. Qua categorisering werkt dit hetzelfde als bij de reddingsvesten. Een puddle jumper kan bijvoorbeeld maar 20N drijfvermogen hebben, maar wel als een zwemvest gecategoriseerd worden.
Ons advies
Er zijn tal van situaties waar een kind een zwem- of reddingsvest aan moet. Hieronder beschrijven wij de twee meest voorkomende situaties waar wij de meeste vragen over krijgen:
- Zwembad: Een zwemvest, puddle jumper of bandjes zijn hier de beste uitkomst. Deze zitten comfortabeler dan een reddingsvest en zorgen voor minder irritatie. Let wel op dat u uw kind laat wennen aan het zwemvest, de puddle jumper of de bandjes en houdt uw kind altijd goed in de gaten. Uw kind kan ook niet zwemmen met een reddingsvest, dit komt door de kraag.
- Boot: Op de boot raden wij een reddingsvest aan. Deze heeft – vaak – een extra lus aan de kraag zitten waarmee het kind ook gemakkelijk uit het water gehaald kan worden mocht hij/zij in het water belanden. Daarnaast is er vaak stroming in het water, het extra drijfvermogen van een reddingsvest is hier dan ook essentieel.
Laat uw kind nooit zonder toezicht achter bij het water, ookal draag hij/zij een reddings- of zwemvest. Dit zijn geen garanties voor de veiligheid.
Vragen of opmerkingen?
Het hierboven genoemde advies is gebaseerd op ervaring. Heeft u iets anders ervaren en/of opmerkingen, geef dit dan door via Whatsapp of de mail. Veilige Vaart heeft veel verstand van zwem- en reddingsvesten, maar nieuwe informatie is altijd welkom. Wilt u nóg meer informatie lezen over dit onderwerp, bekijk dan de blog van veiligheid.nl over kinderreddingsvesten & kinderzwemvesten.