Verschillende drijfklassen voor reddingsvesten

Er zijn talloze soorten reddingsvesten, ieder gekenmerkt door zijn eigen drijfklasse. Dit geeft weer in hoeverre een reddingsvest gemaakt is om mensen te ondersteunen, helpen of daadwerkelijk redden. Maar welk vest heeft u nodig in bepaalde situaties? Factoren die een rol spelen zijn onder meer het soort water en het gewicht wat het vest moet dragen. De reddingsvesten worden gekwalificeerd aan de hand van Newton klasses. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende drijfklassen.

ISO-50N

50N: drijfvesten – ISO 12402-5

Vesten met de kwalificatie 50N zijn drijfvesten die gebruikt worden bij de watersport. Deze vesten zijn drijfhulpmiddelen die er dus niet voor zorgen dat een persoon buiten bewustzijn blijft drijven. Denk bijvoorbeeld aan wakeboarden. Hierbij blijft tijdens het opstarten de persoon in kwestie in het water met het board omhoog en dankzij het drijfvest blijft zijn torso drijven.

ISO 100N

100N: kinder reddingsvesten – ISO 12402-4

Vanaf 100N mag een vest een reddingsvest genoemd worden. De meeste 100N vesten zijn kinder reddingsvesten. Als er een kinder reddingsvest met 100N gebruikt wordt betekent dit dat het reddingsvest ook geschikt is om met kleding gedragen te worden. Let wel op het gewicht van het kind zodat het reddingsvest wel functioneert en/of geen schade aan kan richten.

100N reddingsvesten zijn ook vaak foam reddingsvesten voor volwassenen of kinderen. Deze zijn te herkennen aan de blokvormige onderdelen van het reddingsvest. Deze reddingsvesten zijn niet opblaasbaar en niet voor lang gebruik, maar alleen in noodsituaties.

150n CORRECT

150-190N: Reddingsvesten – ISO 12402-3

Reddingsvesten vanaf 165N hebben het standaard drijfvermogen. 165N reddingsvesten zijn uiterst geschikt voor rustige wateren. Zorg ervoor dat u niet te zware en/of water absorberende kleding draagt. U kan dan te zwaar worden voor een 165N reddingsvest wanneer in het water beland.

In de 165N reddingsvesten categorie vallen ook de 150N reddingsvesten. Deze hebben een ietwat kleinere long inhoud dan de 165N reddingsvesten, echter kunnen prima gedragen worden in combinatie met lichte kleding. 

190N / 180N reddingsvesten is het meeste drijfvermogen in deze klasse. Hiermee kunt u al relatief zware sport of werk kleding dragen. De longinhoud is aanzienlijk groter dan bij een 150N reddingsvest, echter zal het vest niet veel zwaarder zijn. Ofwel, vindt u 150N te licht en 275N te zwaar? Dan is 190N de uitkomst!

ISO-275N

275 & 300N: extreem zwaar weer – ISO 12402-2

De reddingsvesten met een drijfvermogen van 275n & 300N zijn ontwikkeld voor extreem zware weersomstandigheden. Deze reddingsvesten worden vaak gebruikt op zee omdat hier het weer snel om kan slaan. Deze reddingsvesten zorgen ervoor dat de persoon in kwestie blijft drijven wanneer deze zware kleding aan heeft. Het vest zorgt er tevens voor dat wanneer de persoon buiten bewustzijn geraakt, deze veilig zal blijven drijven.

SOLAS

SOLAS

De SOLAS reddingsvesten zijn qua formaat groter dan de standaard reddingsvesten. Daarnaast zit er bij een SOLAS reddingsvest intern een extra opblaasmechanisme in het vest. Deze constructie zorgt ervoor dat er een fail safe ontstaat. Mocht één mechanisme falen, dan zorgt het andere mechanisme ervoor dat de gehele long worden opgeblazen.

Bestel een geschikt reddingsvest

Bij Veilige Vaart zorgen we ervoor dat u met een gerust hart het water op kan. U kunt bij ons altijd een geschikt reddingsvest vinden. Wilt u zeker weten dat u de juiste drijfklasse heeft voor uw reddingsvest? Neem dan contact met ons op voor vragen of meer informatie. U kunt de reddingsvesten ook online bij ons bestellen, dan kunt u snel en veilig te water!