Wanneer heeft u een vaarbewijs nodig?

Vaak heeft u als u wilt varen op uw eigen boot een vaarbewijs nodig. Maar is dat zo voor alle boten? In deze blog leggen we u uit wanneer u een vaarbewijs nodig hebt en in welke gevallen u ook zónder kan varen.

20 kilometer

U heeft niet alleen een vaarbewijs nodig wanneer u een grote boot bestuurt. Op sommige motorboten die korter zijn dan 15 meter is een vaarbewijs ook verplicht. U heeft in dat geval een vaarbewijs nodig wanneer uw korte motorboot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Het maakt niet uit of u daadwerkelijk 20 kilometer per uur vaart, het bewijs blijft verplicht. Varen zonder de juiste documenten is trouwens niet slim: het is onveilig en u riskeert 550 euro boete.

Pleziervaartuigen

Die verplichting geldt uiteraard niet alleen voor korte boten, ook een lange boot mag u niet besturen zonder vaarbewijs. Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter vallen onder deze categorie. Ook als u wil varen met een zeilschip moet u met deze lengtes een vaarbewijs op zak hebben. Heeft u een bedrijf en vaart u daarvoor op een boot of schip? Ook dan heeft u een bewijs nodig.

Vaarbewijs niet nodig

Voor tochtjes met motorboten die korter zijn dan 15 meter en niet harder gaan dan 20 kilometer per uur heeft u geen vaarbewijs nodig. Hier kunt u dus rekening mee houden wanneer u een boot of motor aanschaft. Toch is het wel aan te raden om dan vrijwillig een vaarbewijs te halen. Na het halen van uw examen bent u op de hoogte van de regels op het water en de veiligheidsmaatregelen aan boord.

De juiste boot of motor kopen

Wilt u een boot of motor bij Veilige Vaart kopen waar u mogelijk een vaarbewijs voor nodig heeft? Vraag het gerust aan onze experts door contact op te nemen! Wij adviseren u graag over het vaarproduct dat bij u past.