In deze blog gaan we het hebben over het voor anker gaan en hoe u het anker correct gebruikt. Heeft u nog nooit een anker uitgegooid of heeft u geen idee hoe andere watersporters dit altijd gemakkelijk doen? Dan is deze blog voor u!
Op locatie, wat nu?
U bent aangekomen op de locatie waar u een aantal uur wilt liggen. Vaak is dit op een groot meer waar dus geen mogelijkheid is om aan een steiger aan te meren. U wilt dus voor anker gaan.
- De eerste stap is om te bepalen hoe diep het water is. Heeft u een diepte meter, dan kunt u dit gemakkelijk aflezen. Zonder een dieptemeter is het een kwestie van peilen met het anker, volg de volgende stappen om er achter te komen of het ankertouw voldoende lengte heeft.
- De tweede stap is het voorbereiden van het anker. Heeft u een paraplu anker, zorg dan dat u deze uitklapt zo dat alle vloeien uitstaan. Met een ploegschaar of andere ankers hoeft u niets uit te klappen. Zorg dat er altijd een touw is bevestigd aan uw anker.
- De derde stap is het draaien van uw boot in de goede windrichting. Draai uw boot tegen de wind in en vaar op de laagste snelheid mogelijk rustig vooruit zodat uw boot recht blijft.
- De vierde stap is het daadwerkelijk voor anker gaan, of wel het uitgooien van het anker. Bevestig het uiteinde van het ankertouw aan een kikker op uw boot, dit zal er voor zorgen dat u niet per ongeluk uw set weggooit als het bijvoorbeeld wegslipt. Hierna kan het anker worden uitgegooid, dit kan door deze rustig in het water te laten zakken of wat verder van de boot af te gooien. De bestuurder dient de boot nu langzaam in zijn achteruit te zetten.
- De laatste stap is het ankertouw vanuit uw handen of van de boegrol te laten vieren totdat u merkt dat het anker op de bodem ligt. Let op dat het touw niet om uw voet of been heen zit, hier kan een gevaarlijke situatie uit ontstaan. U zult merken dat het anker op de bodem is geland wanneer het touw slap komt te staan, als dit niet gebeurt, is het water te diep en dient u een andere plek te zoeken. De bestuurder kan nu met kleine stoten gas rustig aan achteruit varen. Dit zal er voor zorgen dat uw anker in de bodem zal happen. Wanneer uw touw strak blijft staan wanneer de bestuurder is gestopt met gas geven, ligt deze vast op de bodem. Geeft het ankertouw nog een beetje ruimte en bevestig dan het touw aan de kikker van uw boot.
Welk anker heb ik nodig?
Het anker dat u nodig heeft, verschilt drastisch per schip of boot.
- De grootste factor is het gewicht van uw boot. Des te zwaarder uw boot, des te meer (grijp)kracht er van het anker word gevraagd. Heeft u dus een kleine boot met een laag gewicht, dan zal een kleine versie voldoende zijn. Heeft u een grote boot die ook zeer zwaar is, dan kunt u beter een zware versie nemen. Als uw anker niet groot of zwaar genoeg is voor uw boot of schip, dan zal deze niet voldoende werken en kan het dus gaan ‘krabben’.
- Het soort anker wat u nodig heeft, verschilt ook per bodem. In een zachte bodem (zand en modder) heeft u een anker nodig met grote vloeien zo dat deze goed in de bodem happen. Bij een steenachtige bodem mogen deze vloeien dus kleiner zijn.
- Voor de lengte van het ankertouw is een vuistregel. Het touw dient ongeveer 1.5 á 2 keer zo lang te zijn als dat het water diep is wanneer de boot niet verlaten word. Wanneer de boot verlaten word dan is het aangeraden om een ankerlijn met een lengte van 4 keer de diepte van het water te hebben. Hiermee garandeert u dat het touw lang genoeg is om het anker op de bodem te laten zakken en speling te kunnen geven.
- Een markeerboei is niet verplicht, echter handig om aan te tonen waar uw ankerlijn zicht bevind. Dit kan onhandige situaties voorkomen met boten of schepen die langs of over uw ankerlijn heen varen.
- Aan het ankertouw kan ook een kettingverloop gemonteerd worden. Dit zorgt er voor dat het anker ietwat beter op zijn plek blijft bij stroming of ruw weer bij het voor anker gaan. Dit is wederom niet verplicht.
Vragen of contact?
Wanneer u vragen heeft of een speciale aanvraag wilt doen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00. Heeft u nog meer vragen over ankeren, dan kunt de website van Weet Het Snel bekijken. U kunt ons bereiken per telefoon op: +31 (0)10 234 12 12 of per e-mail naar Info@veiligevaart.nl.
Populaire producten
100N Reddingsvesten
165N Reddingsvesten
Besto 165N reddingsvest | Met harnas | Automatisch opblaasbaar
100N Reddingsvesten
180N Reddingsvesten
Besto Comfort Fit 180N | Met Harnas | Automatisch reddingsvest | Nieuw!
100N Reddingsvesten
Reddingsvesten
100N Reddingsvesten
Reddingsboeien & Accessoires