Welke vaarregels gelden er binnen Nederland?

Als u het water op gaat, gelden er natuurlijk een aantal vaarregels. Het is goed om deze te kennen voordat u met uw boot vertrekt. In deze blog lichten we een aantal van de belangrijkste uit.

Ken de vaarregels

Ook al vaart u in een kleine boot en heeft u geen vaarbewijs; om de vaarregels kunt u niet heen. Het is daarom erg belangrijk dat u deze kent. Ondanks dat u er op het water niet naar gevraagd zal worden, kan een gebrek aan kennis wel de nodige problemen opleveren. Voorkom daarom ongelukken en schade aan uw boot. Online zijn overigens verschillende cursussen te vinden waarmee u de vaarregels makkelijker uit uw hoofd leert. We lichten er een aantal uit.

Vaar aan de rechterkant

Misschien wel één van de belangrijkste vaarregels: vaar altijd rechts, net als op de weg. Uiteraard kunt u geen markeringen zien in het water, maar zonder het volgen van de juiste richting vergroot u de kans op een botsing. Op het water mag u volgens de regels uitwijken naar de linkerkant, maar het is wel de bedoeling dat u zoveel mogelijk stuurboordwal aanhoudt; de benaming voor de rechterkant onder schippers.

Houd het midden vrij

Het is goed om te starten in kleine grachten, singels of kanalen als u net begint met varen. Maar zodra u de grotere wateren binnenvaart, heeft u meer kans grote schepen tegen te komen. Zij kunnen u minder goed zien en zijn een stuk minder wendbaar. Daarom is het goed om te weten dat u het midden van de vaarroute altijd zo veel mogelijk vrij moet houden voor grote schepen. Zo geeft u ze genoeg ruimte om te passeren. In het midden van het grote vaarwater drijven of daar uw anker uitgooien is dan ook uit den boze. Strikt verboden en bij kleinere vaarwateren uit den boze.

Voorrang op het water

Let ook goed op de vaarregels als het gaat om voorrang op het water, want deze verschillen van de regels die u gewend bent op de weg. Laat bijvoorbeeld goed zien welke koers u vaart en geef altijd voorrang aan beroepsvaart. Daarbij is het belangrijk om elkaar de ruimte te geven. Niet elke boot is namelijk even makkelijk bij te sturen. Houd altijd in uw achterhoofd dat u het water deelt met veel verschillende schippers. Dus, al vaart u voor uw plezier, let er wel op dat dit niet te ver gaat.

Drankje doen

Zo is het bijvoorbeeld verleidelijk om samen met vrienden een drankje te doen tijdens het varen. Hier zit echter, net als op de weg, een limiet op. Wanneer u meer dan 0,5 promillage alcohol in uw bloed heeft, kunt u daarvoor worden bekeurd. En als u tijdens uw borrel van het uitzicht wil genieten, is het niet de bedoeling om uw boot op iedere plek voor anker te leggen. Dit moet u vooral niet bij bruggen en sluizen doen. Het is namelijk de bedoeling dat u hier door blijft varen om een veilige doorstroming te bevorderen.

Vrijwillige cursus

Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om erop te letten of u bevoegd bent om in een bepaalde boot te varen. Om in een boot te varen die langer is dan 15 meter of harder kan dan 20 kilometer per uur, heeft u bijvoorbeeld een vaarbewijs nodig. Overigens raden we bij Veilige Vaart altijd aan om ook vrijwillig een vaarcursus te volgen of bewijs te halen, ook al is dit niet altijd wettelijk vereist. Op die manier bent u altijd beter op de hoogte van de vaarregels. Voor vragen over een veilige vaart kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.