Hoe haal ik mijn vaarbewijs?

Wanneer u zelf wilt varen heeft u in veel gevallen een vaarbewijs nodig. Maar u vraagt zich vast af: hoe haal ik dit vaarbewijs? We leggen u graag uit hoe u zich kunt aanmelden voor uw vaarexamen.

Reserveren

U kunt een examen voor uw vaarbewijs reserveren bij het CBR. De examens kunt u afleggen op iedere werkdag en soms ook op zaterdagen. Met een geldig DigiD kunt u reserveren op één van de 20 examenlocaties door heel Nederland. Doe dit wel op tijd: de tijdsloten zitten vaak snel vol. In veel gevallen is er een locatie bij u in de buurt aanwezig.

Theorie

Op dit moment bestaat het examenprogramma nog niet uit een praktijkexamen. Daarom hoeft u zich alleen voor te bereiden op een uitgebreid theorie-examen. Daarin komen een aantal onderdelen voorbij over onderdelen van de boot. Zo moet u bijvoorbeeld de motortechniek op basaal niveau kennen. Maar ook de vaarregels vormen een belangrijk onderdeel: kennis over wettelijke bepalingen, veiligheidsmaatregelen en het veilig uitvoeren van manoeuvres vormen bijvoorbeeld ook een belangrijk onderdeel.

Voorbereiden

Het wordt aangeraden u goed op dit uitgebreide theorie-examen voor te bereiden. Hiervoor kunt u zich bij het verschillende partijen inschrijven voor een online cursus. Deze bieden verschillende cursussen aan voor meerdere examens, onder meer voor het Vaarbewijs 1 en het Vaarbewijs 2. U kunt deze cursussen tegelijk volgen en zo vaak herhalen als u wilt. Zo bent u goed voorbereid op je uiteindelijke examen.

Haal uw vaarbewijs vrijwillig

Ook al heeft u voor het bevaren van korte motorboten officieel geen vaarbewijs nodig, het is verstandig om dit alsnog vrijwillig te doen. Haal uw vaarbewijs daarom alsnog met cursussen en het examen. Dan heeft u meer kennis over de vaarregels, de techniek aan boord en veilige manoeuvres. Vanaf het moment dat u uw vaarbewijs gehaald heeft, is het ook makkelijker om een boot of motor aan te schaffen. U mag met een bewijs namelijk ook grote en snelle boten besturen. Haal daarom eerst uw vaarbewijs, voordat u een grotere boot koopt.

Producten voor een grote boot

Wanneer u een grotere zeil- of motorboot mag besturen, heeft u ook eventueel meer onderdelen, producten en reddingsvesten nodig. Deze benodigdheden kunt u allemaal kopen in de online winkel van Veilige Vaart. Wij zijn de experts op het gebied van bootproducten en veilig varen. Daarom kunnen we ook de kwaliteit van al onze artikelen garanderen. Heeft u vragen over onze producten? Stel uw vraag dan snel aan ons door contact op te nemen!