
Het vaarseizoen is officieel geëindigd. Uw boot en vaar middelen dienen weer opgeruimd te worden. Met het oog op het volgende vaarseizoen, is het handig als deze spullen goed opgeruimd worden. Hierdoor kunt u ze gelijk weer gebruiken en zal de kwaliteit niet achteruit gaan. Het scheelt ook veel schoonmaakwerk als u uw spullen goed opbergt. In deze blog geven wij 5 tips om uw boot zo goed mogelijk achter te laten aan het einde vaarseizoen.
Alle 5 tips
Tip 1: Haal uw boot uit het water
Het spreekt een beetje voor zich, echter is dit toch een heel belangrijke tip. Als u uw boot in het water laat liggen, dan komt er aangroei. Deze aangroei is vaak lastig te verwijderen en zal de kleur van uw bodemlijn permanent aantasten. Als er veel aangroei onder uw boot aanwezig is, zal uw boot ook langzamen worden. Mocht u uw boot echt niet het water uit kunnen halen voor de winter, dan is het wel aangeraden om deze na de winter bij een jachthaven uit het water te laten tillen en af te spoelen met de hogedrukspuit. Daarnaast zijn er verschillende middelen verkrijgbaar om aangroei af te remmen of tegen te gaan.
Tip 2: Haal alles wat los zit uit uw boot
Dit betreft kussens, reddingsvesten, stootwillen en andere losse middelen. Mocht u nog benzine in een losse tank hebben, dan word er aangeraden dit over te gieten. Benzine kan namelijk bederven, dit is niet goed voor uw motor. De kussens dienen altijd droog opgeslagen te worden, ook als er een boothoes aanwezig is. Door het vocht onder de boothoes kunnen de kussens namelijk gaan schimmelen of verrotten, niet fijn dus. Doe dit altijd aan het einde van het vaarseizoen.
Tip 3: Draai de contactsleutel om aan het einde vaarseizoen
Als u de contactsleutel van uw accu niet omdraait, dan zal uw accu langzaam leeglopen. Mocht u dus uw motor met een elektrische start willen starten in de zomer, dan zal dit niet werken. Het beste is om uw accu uit de boot te halen en op een droge plek te leggen. Hierdoor zal de accu niet blootgesteld worden aan verschillende temperaturen of weersomstandigheden.
Tip 4: Dek uw boot af met een goede boothoes of kap
Een goede boothoes zorgt ervoor dat er geen water blijft staan in de hoes. Als er teveel water in de hoes blijft staan dan gaat deze lekken, scheuren of kan instorten door het gewicht. Een goede boothoes staat in een tentvorm, hierdoor kan het water van de regen makkelijk weglopen. Dit is belangrijk, aangezien in het einde vaarseizoen het vaker gaat regenen. De boothoes beschermt ook het interieur van uw boot. Mocht u bijvoorbeeld hout in boot hebben, dan is bootkap of boothoes een must aangezien dit gevoelig materiaal is.
Tip 5: Plaats een vochtvanger in uw boot
Een vochtvanger is optimaal als u schimmel wilt tegen gaan. Ook onder uw boothoes zal het nog vochtig worden. Schimmel zal vaak ontstaan op uw stuur of plekken waar lang water blijft staan. Vervang de vochtvanger met enige regelmaat voor het meest gewenste effect. Deze stap dient gelijk aan het einde vaarseizoen geïmplementeerd te worden.
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van varen doe je samen. Via deze link kunt u het stuk lezen, hier staan meerdere stappen in om uw boot klaar te maken voor het einde vaarseizoen. Deze tips voor boten met een harde kiel zijn uiterst nuttig. Varen doe je samen werkt met verschillende overheidsinstanties samen om correcte informatie met betrekking tot de scheepvaart te geven. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via de mail, telefoon of livechat.
Populair assortiment
100N Reddingsvesten
165N Reddingsvesten
Besto 165N reddingsvest | Met harnas | Automatisch opblaasbaar
100N Reddingsvesten
180N Reddingsvesten
Besto Comfort Fit 180N | Met Harnas | Automatisch reddingsvest | Nieuw!
100N Reddingsvesten
Reddingsvesten
100N Reddingsvesten
Reddingsboeien & Accessoires