In Nederland zijn er veel meren, plassen en rivieren. Na het bezeilen van het merendeel hier van, wilt u nu de volgende stap zetten: zeezeilen. Zeezeilen gaat echter niet zonder gevaren. U dient goed voorbereid te zijn. In deze blog geven wij u 10 aanbevelingen met betrekking tot de voorbereiding van zeezeilen.
Boot specificaties voor zeezeilen
Aanbeveling 1: U wilt dus zeezeilen met uw zeilboot, dan is het wel belangrijk om te weten of uw boot hier überhaupt geschikt voor is. U kunt hier achter komen door het CE-certificaat van uw boot te bekijken. Op dit certificaat staat uw boot categorie. U dient minimaal een boot van categorie B te hebben als u de zee op wilt.
Categorie A: Geschikt voor het bezeilen van de oceaan. Ontworpen voor meer dan windkracht 8 op de schaal van Beaufort en golven hoger dan 4 meter.
Categorie B: Geschikt voor op zee. Ontworpen voor maximaal windkracht 8 op de schaal van Beaufort en tot 4 meter hoge golven.
Zorg dat u deze categorieën nauw neemt. Als uw boot namelijk niet zeewaardig is kunt u in serieuze problemen belanden op zee.
Aanbeveling 2: Naast de categorie van uw boot is de correcte navigatieapparatuur ook zeer belangrijk. Op zee heeft u vaak geen land waar u zich mee kan identificeren. Navigatieapparatuur dient dan gebruikt te worden om op koers te blijven. Niet iedereen kan dit bedienen, zorg daarom dat u hier veel ervaring mee hebt. Heeft u hier geen ervaring mee? Dan kunt u een cursus navigeren op zee volgen.
Veiligheidsmiddelen
Zoals eerder vermeld dient u goed voorbereid te zijn voor het zeezeilen. Hier horen zeker ook veiligheidsmiddelen bij.
Aanbeveling 3: Een goedwerkende brandblusser met certificaat. Op zee dient u zelf een brand te kunnen doven. Mocht u geen brandblusser hebben, dan is er een grote kans dat u zult zinken. Dit is makkelijk te voorkomen met juiste brandblusmiddelen.
Aanbeveling 4: Een reddingsvlot is altijd handig om mee te nemen. Stel dat er iemand over boord gaat of u kapseist, dan kan een reddingsvlot ervoor zorgen dat u rustig in het water kan blijven liggen.
Aanbeveling 5: Een marifoon rekenen wij ook onder de veiligheidsmiddelen. Om een marifoon te bedienen dient u een cursus gedaan te hebben, hierna krijgt u een marifoon certificaat. Zorg dat deze altijd aan boord is. Een marifoon is erg belangrijk, aangezien deze ervoor zorgt dat u met andere schepen of veiligheidsinstanties kan communiceren.
Aanbeveling 6: Zorg dat elke opvarende aan boord een reddingsvest heeft. Dit is erg belangrijk op zee. Weet u van tevoren al dat u ruw weer tegemoet gaat? Zorg dan voor een 300N Hammar reddingsvest. Deze gaan pas af bij een bepaalde waterdruk, dus niet als u extreem nat bent. Mocht u geen Hammar willen, dan raden wij altijd een SOLAS reddingsvest aan op zee. Naast reddingsvesten zijn SOLAS reddingsboeien met een werplijn erg belangrijk. Tijdens het zeilen is het namelijk mogelijk dat u of een crewmate over boord slaat. Met de werplijn gooit u gemakkelijk de reddingsboei uit en haalt u deze ook weer binnen.
Het weer
Het weer heeft verschillende elementen. U dient natuurlijk voorbereid te zijn op het weer dat komen gaat.
Aanbeveling 7: Zorg ervoor dat u altijd het weerbericht bekijkt. Aan de hand van het weerbericht kunt u de beslissing maken om wel of niet te gaan zeilen. Dit heeft dan ook weer te maken met waar uw boot voor geschikt is, zoals besproken in aanbeveling 1. U kunt ook de Windfinder app gebruiken voor actuele windrichtingen.
Aanbeveling 8: Zorg dat er genoeg proviand aan boord is. Ook al heeft dit niet per se iets met het weer te maken, u eet wel meer wanneer het kouder is. Op zee kan het zeker een aantal dagen tot een week duren voordat u weer land ziet. Onze tip is ook: maak uw eten zoveel mogelijk van tevoren. Bij ruw weer zal het vrijwel onmogelijk zijn om iets te koken.
Algemene voorbereiding
Er zijn altijd gevaren op zee, wees hier op voorbereid. Op vrijwel alle gevaren kunt u zich voldoende voorbereiden.
Aanbeveling 9: Golfslag van achter kan gevaarlijk zijn. De boot kan hierdoor namelijk uit koers raken en vrijwel onbestuurbaar worden. Met een zeilboot kan dit snel als gevolg hebben dat de boot kapseist. Vaak kantelen zeilboten van categorie B wel vanzelf terug na het kapseizen. Toch wil je dit natuurlijk voorkomen. Uw boot zal alleen terug kantelen als deze goed is afgesloten. Dit is dan ook zeer belangrijk als u de zee op gaat. Alle compartimenten en de kajuit moeten hermetisch afgesloten kunnen worden.
Aanbeveling 10: Bij voorbereiding komt onderzoek kijken. Deze blog is in de basis prima, echter dient u altijd uw vaarroute te bestuderen zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Elke voorbereiding en boot is namelijk anders. Hoelang u de zee op gaat, is ook een belangrijke factor van uw voorbereiding.
Vragen of informatie?
Voor Veilige Vaart is het belangrijk dat in ieder geval de veiligheid aan boord klopt. Voor meer informatie over zeezeilen kunt u ook terecht op de website van varen doe je samen of Schepenkring. Mocht u vragen hebben over deze blog of een product, dan kunt u ook contact opnemen via de telefoon of de email.
Populaire producten
100N Reddingsvesten
165N Reddingsvesten
Besto 165N reddingsvest | Met harnas | Automatisch opblaasbaar
100N Reddingsvesten
180N Reddingsvesten
Besto Comfort Fit 180N | Met Harnas | Automatisch reddingsvest | Nieuw!
100N Reddingsvesten
Reddingsvesten
100N Reddingsvesten
Reddingsboeien & Accessoires