Welke bootverlichting is verplicht?

bootverlichting

Wanneer het mistig of donker is, is het gevaarlijk om zonder bootverlichting te varen of te zeilen. Op het water is het vrijwel altijd donkerder dan aan land, hierdoor is het lastig te zien of er een ander schip in de buurt is. In deze blog gaan wij het hebben over de verschillende soorten verlichting die op een boot aanwezig kan zijn en wanneer deze verplicht is.


Verschillende bootverlichting

Op een boot kunnen de volgende lichten aanwezig zijn:

  • Boordverlichting (bakboord en stuurboord, rood en groen respectievelijk, voor op de boot)
  • Heklicht (wit licht achterop de boot)
  • Toplicht (wit licht op het hoogste punt van de boot)
  • Wit rondom schijnend licht (gemonteerd op het hoogste punt van de boot)

Deze eerste drie verschillende lichten kunnen (en mogen) gecombineerd worden in één lantaarn. Dit mag alleen op zeilboten. Motorboten mogen alleen de boordlichten combineren.

Motorboot

Een motorboot van onder de 7 meter moet altijd beschikken over een 360° wit licht in het donker, dit geldt voor boten zonder kajuit die niet harder kunnen dan 13 km/h ten opzichte van het water. Motorboten van onder de 20 meter met kajuit OF die harder kunnen varen dan 13 km/h ten opzichte van het water dienen een heklicht, toplicht en boordlichten te voeren. Het toplicht moet preferabel op het midden van het schip geplaatst worden, één meter boven de boordverlichting uitsteken en continu licht uitstralen met een radius van tenminste 225°. Het heklicht is aanwezig achterop de boot en dient een hoek van 135° te belichten. Het toplicht en het heklicht vormen samen 360°, hierdoor is het schip dus compleet verlicht.

Zeilboot

Als u een zeilboot heeft van onder de 7 meter en u wilt in de nacht gaan zeilen, dan dient u een rondom wit schijnend licht te tonen in het puntje van uw mast. Hetzelfde licht dient gevoerd te worden wanneer u met uw zeilboot voor anker licht.

Als uw zeilboot langer is dan 7 meter dienen er ook boordlichten aanwezig te zijn. Vaak is het zo dat de boordlichten zijn gecombineerd met het heklicht op een zeilboot. Deze lichten dienen wederom op het puntje van de mast gemonteerd te zijn. Bij veel zeilboten is er een ook een rondom wit schijnend licht gemonteerd, ook wanneer deze langer zijn dan 7 meter, echter zal deze alleen gevoerd worden bij het ankeren.

Wanneer een zeilboot op de motor navigeert in het donker, dient het zeilschip zich aan dezelfde licht regels te houden als een motorboot.

Ons aanbod

De lichten op onze website zijn voor kleine boten van onder de 7 meter. Het pakketje bevat boordlichten en een heklicht. De zaklampen zijn een goed alternatief voor een tweede lamp aan boord van een zeilschip, deze dient gebruikt te worden bij tegenliggers in het donker. Zeilt of vaart u vaak in het donker en heeft u last van fel wit licht van zaklantarens, probeer dan onze hoofdband met rood licht. Dit is zacht voor uw ogen en zorgt ervoor dat u gemakkelijk kaarten kan lezen zonder verblind te worden.

Vragen of meer informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of de website van Varen doe je samen bekijken. Wij zijn beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00. U kunt ons bereiken op info@veiligevaart.nl of via de telefoon op +31 (0)10 234 12 12.


Populair assortiment

Actie
35.9937.99 Incl. BTW
Actie
34.7535.75 Incl. BTW
Actie
27.9535.95 Incl. BTW
Actie
109.49 Incl. BTW
Actie
20.9524.95 Incl. BTW
74.4999.49 Incl. BTW
Actie
33.5033.95 Incl. BTW