Verplichte uitrusting pleziervaart

verplichte uitrusting pleziervaart

Tijdens het watersporten is er een verplichte uitrusting pleziervaart. Deze uitrusting is verplicht zodat iedereen zo veilig mogelijk kan varen, maar wat moet ik verplicht aan boord hebben? In deze blog maken we een verschil tussen verplichte uitrusting die op een normale of snelle boot aanwezig moeten zijn. Met boot bedoelen wij ook een zeilboot in deze context.


Verplichte Uitrusting pleziervaart | Normale boot

Qua producten zijn een aantal dingen verplicht op een normale boot. Onder een normale boot verstaan wij boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet harder dan 20 km/h kunnen. Hieronder een snel lijstje:

Navigatieverlichting is vrijwel altijd, tot op een bepaalde hoogte, verplicht op een pleziervaartuig. Wilt u meer weten over welke bootverlichting verplicht is? Dit kunt u terugvinden in onze blog.

Verplichte Uitrusting pleziervaart | Snelle boot

Een boot die sneller kan dan 20 km/h is geclassificeerd als een snelle boot. Op een snelle boot dienen ook de bovengenoemde producten aanwezig te zijn, maar ook een aantal extra:

  • Vaarbewijs
  • Registratiebewijs

Het vaarbewijs is onderverdeeld in verschillende categorieën voor verschillende soort boten. Zo telt bijvoorbeeld niet alleen de snelheid, maar ook de lengte van het schip mee. In onze blog over vaarbewijzen kunt u hier meer over lezen. Het registratieteken dient aanwezig te zijn op een snelle boot ter identificatie. Dit registratieteken moet aan beiden kanten van de boot goed te zien zijn. Voor de exacte afmetingen kunt u de website van vaarbewijzen raadplegen.

Handige uitrusting aan boord

Naast de kleine hoeveelheid verplichte uitrusting die nodig is boord bij de pleziervaart, zijn er ook nog een aantal andere middelen die de veiligheid kunnen verhogen.

Reddingsboeien zijn bijvoorbeeld cruciaal wanneer iemand over boord slaat. Met een reddingsboei kunt u gemakkelijk degene weer in de boot krijgen en blijft deze gegarandeerd boven water. Zorg dat uw reddingsboei stevig is opgehangen zodat deze met ruw weer goed op zijn plek blijft.

Een verrekijker is altijd handig voor de navigatie. Bepaalde (nood)boeien zijn door licht of afstand niet goed te zien, met een verrekijker kan een boei beter bekeken worden en daarop kan dan geanticipeerd worden door de kapitein.

De volledige EHBO-dozen die Veilige Vaart aanbied zijn een erg handig accessoire om aan boord te hebben. Van kleine sneetjes tot grote wonden, met een EHBO kit kan veel snel opgelost worden. Een EHBO-doos vergroot de veiligheid aan boord drastisch en zorgt er voor dat u altijd voorbereid bent.

Vragen of contact

Als u verdere vragen heeft over verplichte veiligheidsmiddelen aan boord of wanneer u niet zeker weet wat u voor uw boot precies nodig heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan via de mail of via de telefoon.


Populair assortiment

Actie
37.7538.99 Incl. BTW
Actie
38.9940.99 Incl. BTW
Actie
Actie
27.9538.95 Incl. BTW
20.9524.95 Incl. BTW
Actie
129.49 Incl. BTW
34.95 Incl. BTW